Wat is mentorschap?

Wat is mentorschap en wat doet een mentor? Dit zijn vragen die wij vaak krijgen en waar wij jou meer informatie over kunnen geven. Een mentor heeft namelijk een belangrijke rol in het leven van de cliënt. Wil jij meer informatie over wat dit inhoudt en wat een mentor voor jou of je cliënt kan doen? Lees op deze pagina wat mentorschap is en hoe het kan helpen.

Mentorschap: wanneer kies je voor een mentor? 

Mentorschap kan worden uitgesproken in situaties waarin jij of iemand die jij kent, zelf niet meer goed kan beslissen over belangrijke onderwerpen in het leven. Dit kan komen door bijvoorbeeld ziekte of een psychische aandoening.

Het gaat om beslissingen die worden gemaakt op het gebied van begeleiding, verpleging, verzorging en behandeling. Om jezelf of iemand uit je omgeving te beschermen bij dit soort onderwerpen, is het mogelijk om een mentor te laten benoemen. De mentor helpt bij het maken van deze belangrijke keuzes en komt altijd op voor de belangen van de cliënt.

Als dat mogelijk is, wordt er gekozen voor een naaste of familie als mentor. Is dit niet mogelijk of wenselijk, dan kun je bij ons mentorschap aanvragen. Bij ons kun je terecht voor een betrouwbare en professionele mentor die jou bijstaat in verschillende situaties.

Wat is een mentor?

Wat is een mentor dan precies en waarom kies je voor mentorschap? Merk jij dat je zelf moeite hebt met het nemen van beslissingen op het gebied van bijvoorbeeld behandelingen en verzorging of heb jij iemand in je omgeving die je hier mee ziet worstelen, dan is dat een goede reden om te kiezen voor een mentor.

De vraag: ‘Wat is een mentor?’, kunnen wij makkelijk beantwoorden. Een mentor is iemand die jouw belangen behartigt. Zoals gezegd kan het iemand zijn die dicht bij jou staat óf het is een professional die samen met jou beslissingen neemt op het gebied van begeleiding, verpleging, verzorging en behandeling.

Contact

Vul het formulier in en we bellen of mailen je zo snel mogelijk!

 

Wat doet een mentor?

Heb je een mentor gevonden die bij jou past en waarmee het klikt? Dan wordt het mentorschap altijd door de kantonrechter uitgesproken. Wat een mentor vervolgens doet, gaat in overleg met de betrokkene.

De taken van een mentor zijn divers en worden op voorhand altijd goed met elkaar besproken. Eigenlijk wordt een mentor de stem van de betrokkene op het gebied van de zorg. Zodat iemand er niet langer alleen voor staat.

Een mentor adviseert en steunt jou of jouw naaste in het maken van verschillende keuzes. Als mentor ben je de wettelijk vertegenwoordiger van de andere persoon. De band tussen de mentor en de cliënt is daarom heel belangrijk. De mentor is de regisseur op het gebied van zorg.

De vereiste documenten en informatie van de Rechtspraak

Taken mentor

De taken van een mentor worden van tevoren goed afgesproken en voorgelegd aan alle betrokkenen. Ook wat een mentor niet mag, wordt op voorhand vastgelegd.

De mentor maakt keuzes op het gebied van verpleging, behandeling, verzorging en begeleiding. Alleen als een arts het toezegt, mag de betrokkene zelf een keus maken over deze onderwerpen.

De taak van de mentor is om zo veel mogelijk te steunen maar ook om de cliënt mee te nemen in dat proces. Als de cliënt iets absoluut niet wil en er zijn geen ernstige consequenties als gevolg, dan mag je mentor je niet dwingen. Dus dan gebeurt het niet.

Wie kunnen een aanvraag tot mentorschap voor mij doen?

Verschil tussen een bewindvoerder, curatele en een mentor

Wat is het verschil tussen een mentor, curatele en bewindvoerder? Deze 3 hebben allemaal hun eigen taken. Een mentor van Kompas Mentorschap ondersteunt je op het persoonlijke vlak op het gebied van de zorg en doet dus niks met de financiën.

Ben je op zoek naar iemand die jou kan helpen bij de financiën? Dan biedt Kompas Zuidlaren een oplossing. Hier wordt onder andere bewindvoering en curatele aangevraagd.

Logo Kompas Mentorschap en Kompas Zuidlaren

Contact met Kompas Mentorschap

Wil jij meer informatie over mentorschap of zoek je een professionele mentor voor iemand in jouw naaste omgeving? Bij ons kun je geheel vrijblijvend kennismaken met onze mentoren om een geschikte match te vinden.

Kiezen voor een mentor bij Kompas Mentorschap staat garant voor professionele begeleiding en betrouwbaarheid. In het eerste gesprek kijken we samen of het klikt en of jullie beide tevreden zijn over de match. Dit vinden wij belangrijk, omdat jullie regelmatig contact met elkaar zullen hebben.

Ben jij benieuwd of wij een geschikte mentor voor jou hebben? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder bij alles rondom mentorschap.

Contact

Vul het formulier in en we bellen of mailen je zo snel mogelijk!